دولت آینده نتانیاهو متزلزل خواهد بود/ دستور کار مشترک آمریکا و اسرائیل برای مقابله با حزب‌الله

کد خبر: 746|07:45 - 1391/12/05
نسخه چاپی
<br /> <div align=\"right\" class=\"nwstxtnewsinfo\"><span id=\"bodyHolder_newstextDetail_nwstxtInfoPane\" style=\"font-weight: bold;\"> <p style=\"line-height: 160%;\" class=\"nwstxtlead\">خبرگزاری فارس: کارشناس مسائل فلسطین اشغالی گفت: انتظار می‌رود نتانیاهو با امتیاز دادن به برخی احزاب بتواند کابینه را تشکیل دهد، اما این دولت با توجه به اختلافات همچنان متزلزل خواهد بود و امکان برگزاری انتخابات زودرس وجود دارد.</p></span> </div>

به گزارشخبرگزاری فارس، رژیم صهیونیستی چندی است با مشکلات داخلی و بین‌المللی متعددی روبرو شده است که سرایت خیزش‌های منطقه به فلسطین اشغالی، بحران‌های اقتصادی، محکومیت بین‌المللی شهرک سازی این رژیم و نیز نتایج دور از انتظار انتخابات پارلمانی از جمله این چالش‌هاست.

در این خصوص مصاحبه‌ای را با «محمد رضا حاجیان» کارشناس مسائل فلسطین اشغالی انجام دادیم که حاصل آن از نظر خوانندگان می‌گذرد.

فارس: انتخابات پارلمانی فلسطین اشغالی در ماه گذشته برگزار شد. ارزیابی شما از نتایج این انتخابات چیست؟

حاجیان:انتخابات دوره نوزدهم «کنست» که اوایل فوریه برگزار شد، اگر چه تغییر چشمگیر یا اساسی در سیستم سیاسی و ائتلاف سیاسی بوجود نیاورد، اما باعث تغییر وزن هر یک از نیروها و جریانات سیاسی شد. به تعبیری اگر چه جناح راست و افراطی بیشترین کرسی‌ها را کسب کردند و حزب «لیکود» بیشترین رای را آورد، اما در مجموع در مقایسه با انتخابات دوره قبل و با توجه به ائتلاف با حزب «اسرائیل خانه ما» رای کمتری ‌آورد.

ائتلافات سیاسی در سرزمین‌های اشغالی به 2 صورت است که در اولی دو یا چند حزب به صورت یک لیست وارد مبارزه انتخاباتی می‌شوند و در نوع دوم، ائتلاف پس از انتخابات برای تشکیل کابینه است.

تغییر دیگر این است که حزب «آینده‌ای هست» توانست رتبه دوم را کسب کند که موضوعی غیر منتظره بود.

علیرغم اینکه بیش از 60 سال از تشکیل این رژیم می‌گذرد، اما هنوز افکار عمومی متوجه افراد هستند تا برنامه حزب و هنوز این موضوع مسلط است. به عنوان مثال با اینکه چند ماه از تشکیل حزب «کادیما» نگذشته بود، از آنجا که «آریل شارون» آن را تشکیل داده بود، توانست آرای خوبی در انتخابات گذشته کسب کند.

بسیاری از احزاب برای انتخابات شکل می‌گیرند و رای نیز کسب می‌کنند، ولی ممکن است برای دور بعد وجود نداشته باشند.

موضوع دیگر اینکه علیرغم نتیجه انتخابات، هنوز شاکله افکار افراطی و نژادپرستانه حاکم است و حتی برخی احزابی که عنوان می‌شود چپ هستند، ریشه‌شان به جریان راست باز می‌گردد.

فارس: نتانیاهو برای تشکیل کابینه در پی ائتلاف با برخی جریانات است که با یکدیگر اختلاف دارند. از جمله آنها حزب شکل گرفته از سوی زیپی لیونی است که ظاهراً دارای افکار چپ گرایانه است. این موضوع در بلند مدت برای کابینه نتانیاهو مشکل ساز نخواهد شد؟

حاجیان:گفته شده که حزب خانم لیونی(هاتنوعا) چپ است، اما در واقعیت گرایش این حزب به راست بسیار زیاد است.

در مجموع نتیجه انتخابات برای نتانیاهو و با توجه به شرایط بین‌المللی و منطقه‌ای، تشکیل دولت را مشکل کرده است. حتی صحبت از برگزاری انتخابات مجدد است و چنانچه نتانیاهو نتواند نظر احزاب را برای تشکیل کابینه جلب کند، این احتمال هست که انتخابات مجدد برگزار شود.

نتانیاهو با دو حزب «آینده‌ای هست» و «اسرائیل خانه ما» در مورد سربازگیری از طلاب دینی یهودی و نیز شهرک‌سازی اختلافاتی دارد و باید این اختلافات را حل کند که مشکل است. راه دیگر نتانیاهو جذب نظر حزب «کار» است که البته در این راه موضوعات اقتصادی بیشتر باید لحاظ شود و نیز پیوستن کادیما و حزب جنبش به ائتلاف است.

فارس: آیا نتانیاهو موفق به تشکیل کابینه خواهد شد؟

حاجیان:نتانیاهو در نظر دارد پیش از سفر اوباما به سرزمین‌های اشغالی در بهار سال آینده، کابینه را تشکیل دهد و چنانچه این کار انجام نشود وضعیت نتانیاهو در برابر آمریکایی‌ها متزلزل‌تر خواهد شد، بنابر این تمام تلاش خود را خواهد کرد.

نتانیاهو از سخنان تند گذشته تا حد زیادی کاسته که با هدف تشکیل کابینه تا قبل از سفر اوباماست.

در مجموع می‌توان گفت که نتانیاهو با امتیاز دادن به برخی احزاب بتواند کابینه را تشکیل دهد، اما قطعاً این دولت با توجه به اختلافات همچنان متزلزل خواهد بود و امکان اینکه مشکلات مجدداً بروز کند و مجبور شوند به انتخابات زودرس روی آورند، وجود دارد.

فارس: چه چالش‌هایی فراروی دولت جدید صهیونیستی قرار دارد؟

حاجیان:موضوعاتی نظیر تظاهرات سال گذشته در سرزمین‌های اشغالی، اگر الان کمرنگ شده اما حل نشده بلکه تا حدی ساکت شده است و با توجه به شرایط اقتصادی منطقه احتمال آن است که فلسطین اشغالی مجدداً با چنین ناآرامی‌هایی مواجه شود.

فارس: سفر اوباما به فلسطین اشغالی با تهدیدات صهیونیست‌ها درباره حمله به ایران در بهار سال آینده ارتباطی دارد؟

حاجیان:هدف رسمی اوباما از سفر منتشر نشده، اما آمریکایی‌ها حفظ موجودیت رژیم اسرائیل را یکی از اهداف اساسی خود در منطقه می‌دانند و باید یک توازن بین واقعیت‌های موجود در این صحنه همراه با هدف خود که حفظ این رژیم است را به وجود آورند.

یکی از اختلافات بین آمریکا و رژیم اسرائیل، توازن بین منافع آمریکایی‌ در منطقه و حفظ موجودیت و امنیت این رژیم است. آمریکا تمایل دارد به هر شکلی که شده این توازن را به وجود آورد و اگر چه نتانیاهو در دوره قبل از نخست‌وزیری خود که مصادف بود با دوره اول ریاست جمهوری اوباما مخالفت‌هایی با این توازن داشت، اما به نظر می‌رسد که الان دو طرف به این نقطه اشتراک برسند که این توازن را به وجود آورند.

فارس: این توازن به چه معناست؟

حاجیان:بدین معنا که آمریکایی‌ها تا حدی روش‌های خود در منطقه را تغییر دهند و شیوه‌های دخالت خود را عوض کنند و نتانیاهو هم تا اندازه‌ای در شکل گفتار و رفتار خود تغییر ایجاد کند.

رژیم اسرائیل هیچگاه به طور عملی خارج از سیاست‌های آمریکا بازی نکرده، بلکه در رفتارها و بازی‌های سیاسی و شیوه‌های عملیاتی اختلاف داشته، اما سعی می‌کند که در این دوره در بعد رسانه‌ای و تبلیغاتی نیز هماهنگی بیشتری را با آمریکایی‌ها داشته باشد و شاید در این دوره ادعاها و تبلیغاتی که در مورد اقدام علیه ایران داشت را کنار بگذارد. اگر چه در همان دوره هم آنچه به عنوان اقدام علیه ایران به کار می‌بردند، جنبه تبلیغاتی داشته و خودشان نیز می‌دانستند که عملاً چنین امکانی نیست.

موضوع دیگر در این خصوص بحث مذاکرات صلح با فلسطینی‌ها و رفتار رژیم صهیونیستی در این خصوص است و شاید اسرائیلی‌ها بخواهند تا حدی ولو ظاهری رفتار خود را تغییر داده و نرمش نشان دهند که این نرمش قطعاً به معنای دادن امتیاز ریشه‌ای نخواهد بود.

آمریکایی‌ها در نظر دارند که مسائل مهم منطقه را به گونه‌ای اداره کنند و نه اینکه آن را حل کنند. آنها قصد دارند اوضاع را طوری اداره کرده و اجازه ندهند به سمتی پیش رود که به منافعشان ضرر زیادی وارد شود که چنین رویکردی را در مورد سوریه شاهد هستیم.

فارس: آیا این مواضع باعث ایجاد فاصله بین آمریکا و رژیم صهیونیستی خواهد شد؟

حاجیان:خیر.بین آمریکا و رژیم صهیونیستی نسبت به نحوه مقابله با حزب‌الله هماهنگی زیادی وجود دارد و احتمالاً انواع برخوردهای سیاسی و تبلیغاتی در آینده‌ای نزدیک را شاهد خواهیم بود.

روابط امنیتی و نظامی هم بین 2 طرف وجود دارد و اینکه تصور کنیم آمریکا از کمک‌های خود نسبت به رژیم صهیونیستی بکاهد، بسیار بعید است.

موضوع مهم دیگر برای رژیم اسرائیل و آمریکا، نحوه برخورد با شرایط جدید مصر است که هماهنگی‌ها بین آنها در این خصوص بیشتر خواهد شد. در خصوص اردن و اهمیت حیاتی این کشور نیز هماهنگی‌هایی بین آنها در این سفر انجام خواهد گرفت.

 

فارس: آیا این هماهنگی به سمت حمله نظامی علیه حزب الله حرکت خواهد کرد؟ 

حاجیان:در آینده حزب‌الله قطعاً تحت بیشترین حملات رژیم اسرائیل و آمریکا قرار خواهد گرفت، اما این موضوع به معنای عملیات نظامی نیستچرا که شرایط عملیات نظامی باید فراهم شود و در وضعیت فعلی امکان انجام آن نیست. اما رژیم صهیونیستی، ‌عملیات روانی در لبنان علیه حزب‌الله، فشارهای بین‌المللی و حتی افزایش تحریم‌های اقتصادی و فعالی سازی دادگاه‌های بین‌المللی درباره ترور رفیق حریری را دنبال می‌کند. با این وجود بعید است که به سرعت به گزینه حمله نظامی علیه حزب الله روی آورند.

فارس: این فشارها برای چیست؟

حاجیان:در دکترین امنیتی مقامات صهیونیستی، تمام مناطقی که سلاح خود را به سوی فلسطین اشغالی نشانه گرفته‌اند، یک خطر و تهدید هستند کهاین رژیم برای مقابله با چنین تهدیدی 2 راه را در پیش گرفته است. اول حذف فیزیکی منبع تهدید و خطر که مطلوبترین شکل برای این رژیم است.

در صورتیکه از نظر سیاسی یا نظامی چنین کاری امکان‌پذیر نباشد، راه دوم را دنبال می‌کند که گزینه کنترل سلاح‌ است، یعنی به این شکل که از طریق راهکار سیاسی برای مدت معینی گروهی را که سلاح‌ها را در اختیار دارد بوسیله انعقاد معاهداتی از شلیک به سمت خود باز دارد که این موضوع در غزه و با توافقنامه صورت گرفته به شکلی «نیم‌ بند» حاصل شد.

درباره حزب الله حتی به این توافق نیم بند هم نرسیده‌اند، اما اگر بتوانند با افزایش فشارها، حزب‌الله را وادار کنند که به شکلی این تعهد را بدهد که تا مدت معینی از جنوب لبنان به فلسطین اشغالی تهدیدی انجام نمی‌گیرد. با این وجود تا مانی که در این مناطق سلاحی وجود دارد این اوضاع متشنج و ناآرام است و رژیم اسرائیل بدنبال آن است تا منبع تهدید را محو کند. این موضوع در مورد سوریه به شکل دیگری دنبال می‌شود. 

فارس: رژیم اسرائیل برای اولین بار به دلیل شهرک‌سازی از سوی سازمان ملل و انگلیس محکوم شد، آیا این موضوع نشانگر انزوای بین‌المللی این رژیم نیست؟

حاجیان:آنچه در صحنه عمل رخ داده، این است که رژیم صهیونیستی همواره طی 60 سال گذشته قوانین بین‌المللی، اخلاقی و هنجاری را نقض کرده، اما تفاوت این بوده که چون توازن بین‌ منافع آمریکایی و حفظ امنیت اسرائیلی به هم خورده، آمریکا برای آنکه فشار مختصری را به اسرائیل وارد کند تا رفتارهای خود را تعدیل کند، دست طرف‌های مختلف را در این خصوص باز گذاشته‌ است، اما این در سطحی بسیار محدود است و اگر چه این محکومیت نزد افکار عمومی وجود دارد ولی اینکه این محکومیت‌ها از طریق برخی مجامع بین‌المللی تبدیل به یک فشار جدی به رژیم اسرائیل شود، قطعاً انجام نخواهد شد و اینطور نیست که این فشارها باعث انزوای رژیم صهیونیستی شود.

فارس: آیا تلاش برای فشار همه جانبه به حزب‌الله از حادثه بلغارستان کلید خورد؟

حاجیان:بلغارستان تنها یک نمونه است. در برخی رسانه‌های آمریکایی موضوع دخالت حزب‌الله در کشتن سربازان آمریکایی در دهه 80 دوباره در حال مطرح شدن است وکاملاً مشخص است که یک همکاری مشترک بین آمریکا و رژیم اسرائیل وجود دارد، اما این فشارها در موارد فوق خلاصه نخواهد شد و از روش‌های مختلف از جمله فعال‌سازی و تقویت کردن جریانات ضد حزب‌الله در لبنان نیز دنبال ‌می‌شود.

تصور می‌کنم در همین راستا نام حزب‌الله در لیست تروریستی اتحادیه اروپا وارد شود. اگر چه قبلاً به طور غیر رسمی این کار انجام شده، اما به شکل کامل، گسترده و رسمی انجام خواهد شد.

    نظر شما

    دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیریت در وب سایت منتشر خواهد شد