به گزارش خبرنگار دیوانگاه به نقل ازخبرگزاری فارس، مراسم پایانی ویژه برنامه روز هنر انقلاب اسلامی با حضور غلامعلی حداد عادل رییس فرهنگستان زبان و ادب فارسی،محسن مومنی شریف رییس حوزه هنری،محمد حمزه زاده، مدیر انتشارات سوره مهر، مرتضی گودرزی دیباج رییس مرکز تجسمی حوزه هنری، یوسفعلی میرشکاک، دکتر رجبی، امیرحسین فردی، علیرضا قزوه و جمعی از مدیران و هنرمندان حوزه هنری امروز 27 فروردین در حوزه هنری برگزار شد.
در این مراسم محسن مومنی شریف رییس حوزه هنری گفت:خدا را سپاس گذاریم که این روز مبارک به یاد و نام شهید آوینی شکل گرفته است.بزرگواری که افتخار حوزه هنری است.خوشحالیم که نام روز هنر در کنار نام شهید آوینی است.
مومنی شریف افزود:در این دو سال اخیر گرامیداشت روز هنر انقلاب اسلامی را داشتیم و به آن توجه بیشتری شده است. روز هنر انقلاب در واقع فرصتی است که در این روز به کارنامه هنر انقلاب اسلامی بپردازیم که به گمان من با توجه به سنگلاخ ها و مشکلاتی که داشته کارنامه درخشانی است.
این مقام مسئول ادامه داد:امیدوارم در این ایام که ان شاء الله هر سال آن را برگزار می کنیم،همانطور که به کارنامه انقلاب توجه داریم به آسیب های هنر انقلاب هم توجه داشته باشیم.متخصصین فن و اساتید در جلسات و نشست هایی که این روزها در حوزه برگزار شد به این موضوع پرداخته اند.
رییس حوزه هنری خاطرنشان کرد:این مراسم باید در روز 20 فروردین برگزار می شد اما به دلیل ایام فاطمیه این مراسم را امروز برگزار کرده ایم.ان شاء الله سال آینده در روز 20 فروردین این مراسم را برگزار می کنیم و در این روز از همه عزیزانی که در حوزه های خود افتخار آفریده اند، تقدیر شود.
براساس این گزارش، در ادامه مراسم غلامعلی حداد عادل رییس فرهنگستان زبان و ادبی فارسی ضمن تشکر از حوزه هنری به سبب اهتمام به برپایی ویژه برنامه روز هنر انقلاب اسلامی گفت: هر وقت که امیر حسین مدرس می خواهد مرا معرفی کند می گوید \"ورای کارهای سیاسی، ایشان آثار ادبی و فعالیت های فرهنگی زیادی دارد\" که البته ایشان لطف دارند اما گویی فعالیت های سیاسی من جرم است. من هر جا که باشم در یک مسیر حرکت می کنم.
این استاد دانشگاه با بیان این که فرصت همکاری و ارتباط نزدیک با شهید آوینی را نداشته است، عنوان کرد: روایت فتح برای ما که جنگ تحمیلی دغدغه اصلی مان بود نماد هنری و سینمایی دفاع مقدس و صدای نجیب شهید آوینی موسیقی متن آن بود.
عادل ادامه داد: صدای شهید آوینی آرام، خوش آهنگ و فصیح بود و گفتاری که بر روی فیلم هایش می گذاشت یکی از هنرهایش بود. از این جهت به شهید آوینی احترام می گذارم که علاوه بر هنر، استقلال فکری داشت و توجه داشت که بدون داشتن پایگاه قوی فکری نمی توان صحبت از هنر اسلامی کرد.
وی با اشاره به این که زیبایی و هنر امری مادی نیست، اظهار کرد: هر چیزی در دنیا دو جنبه هنری و غیر هنری دارد و این نگاه باید در ما باشد که هر کاری می کنیم هنری آن را هم انجام دهیم.
رییس فرهنگستان زبان و ادبی فارسی گفت: قبل از پیروزی انقلاب اسلامی خانواده های متدین با هنر آن زمان هیچ کاری نداشتند و اگر خانواده متدینی می شنید که نوجوانش به سینما رفته است در آن خانه عزا می شد، چه برسد به این که بخواهد فیلمساز و هنرمند شود.
وی افزود: ما با چنین وضعیتی وارد انقلاب شدیم اما بالاخره طبع ذوقی در همه وجود داشت و در راهپیمایی ها نیز مردم آنچه در توان داشتند از هنر به میدان آوردند. در همان ماه های آخر قبل از پیروزی انقلاب اسلامی حس شد که اگر انقلاب اسلامی به پیروزی برسد باید تجدید نظری در رابطه با خودمان و هنر داشته باشیم و به همین دلیل در جلسه ایی که رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز در آن حضور داشتند حوزه اندیشه و هنر اسلامی تاسیس شد که بعدها به حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی تغییر نام داد.
او خاطرنشان کرد: حوزه هنری طی سال های فعالیت ش توفیقات فراوانی داشته است، هر چند که در کنار رویش های فراوان، ریزش هایی اندکی هم صورت گرفته است. همه ما وظیفه داریم به هنر انقلاب اسلامی و جامعه اسلامی توجه ویژه داشته باشیم، آنچه در دنیای استکبار هنر شناخته می شود بیشتر بر انگیختن احساسات برای غرایز مادی و هوسرانی است و هنر رایج در دنیای استکبار افق تعالی و آسمان علمی در آن پیدا نیست.
حدادعادل با بیان این که باید احساسات، عواطف، انگیزه ها، شور و هیجان در هنر کشورمان بکار گرفته شود، عنوان کرد: البته این موضوعات باید در راه کرامت انسانی، آزادگی و آزادی ملت های مسلمان باشد. رزمندگان هم در جبهه ها، هنرشان شهادت بود و این باید مبنای کار هنرمندان شود.
این استاد دانشگاه گفت: باید هنر را از فرزندانمان شروع کنیم و هیچ مدرسه ایی از فعالیت هنری نباید خالی باشد و باید ذهن کودکان را لطیف کنیم و در نهادینه کردن هنر در روح کودکان باید بسیار کار شود.هنر انقلاب اسلامی شکوفا نخواهد شد مگر آنکه مردم مومن و متدین انقلابی جرات کنند فرزندان خود را وارد صحنه هنر کنند.
رییس فرهنگستان زبان و ادب فارسی با اشاره به این که بدون وجود هنر در جامعه نمی توان یک کشور را اداره کرد، گفت:باید یک لشکر عظیم هنرمند تربیت کنیم و خدا هم با نازل کردن قرآن به زیباترین زبان و توصیه به اینکه با زیباترین صوت خوانده شود، توصیه کرده است که حق و حقیقت در جامعه باید در فضای هنر گفته شود.
بنابراین گزارش، در بخش پایانی این مراسم دکتر محمد رجبی رئیس کتابخانه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی در سخنانی گفت: درباره شهید آوینی بیشتر حق با کسانی است که در تمام حوزه ها با او محشور بوده و مانند وی شهیدی زنده هستند، سخن بگویند.
این نویسنده و پژوهشگر با بیان این مصرع از علیرضا قزوه که \" شهیدان را شهیدان می شناسند\"، گفت: سخن گفتن از آوینی که در افقی دیگر می زیست برای ما که در افقی دیگر هستیم مشکل است. این مسئله افق دید و افق زیست که در مسائل هرمنوتیک مطرح می شود بسیار مهم است زیرا بیان می کند که در هر متنی و نکته ای از هنر و حکمت، آن نقطه ای که اثر هنری را شکل داده، چه بوده است.
این دوست و همراه شهید آوینی ادامه داد: خدا در قرآن مجید می فرماید\" ما به زودی آیات و نشانه هایمان را در افق و جان های آنها نشان می دهیم تا آنجایی که برای آنان تبیین شود، حقیقت فقط خداوند است. شهید آوینی در افقی قرار داشت که در آن خدا، حقیقت محسوب می شد و جز او همه چیز را فانی می دید. این افقی است که اول و آخر و ظاهر و باطن خداوند است و به این شکل نگریستن معنی همه چیز از جمله کلام انسان، قلم و جهان عوض می شود.
این پژوهشگر با تاکید بر این نکته که هنری که در این افق آفریده می شود بر تمام آفاق اشراف دارد، اضافه کرد: سهل و ممتنع بودن سخنان پیامبران، اولیای الهی و یا حافظ شیرازی به این دلیل است که هر کس به نوبه خود می تواند از سخنان آنان بهره بگیرد و اگر معرفت می داشتیم حافظ، شخصیت نامکرری محسوب نمی شد.
وی اظهار داشت: اکنون این طور رایج شده که افرادی به سهولت خود را همراه و هم تراز شهید آوینی می دانند و با مصادره بعضی کلمات، دستور العمل هایی شکل می گیرد که با افکار آوینی متضاد است. زمان شهادت او افرادی از همه سطوح بودند، و در مدتی این اختلاف به وجود آمد که افرادی آوینی را در خود منحصر می دیدند که البته اشتباه می کردند.
رجبی شخصیت شهید آوینی را گره خورده با شخصیت امام خمینی (ره) دانست و گفت: شخصیت آوینی شخصیتی فراگیر بود و همچون پدر همه را مانند اعضای خانواده خود می دانست نه اینکه گروهی را از خود براند، اما در عین حال با آنچه که رنگی از حقیقت نداشت در تضادی غیر قابل حل بود.
وی تاکید کرد: شهید آوینی سازش با آنچه که باطل به شمار می رفت، نداشت و به همین دلیل است که در آثار او هم وجه جاذبه است وهم دافعه برای آنچه که ضد راستی، نور و عدالت است. به همین دلیل شناختن شهید آوینی مشکل است و نباید خودمان را از جنس او بدانیم و افق زیست و دید او را طوری ببینیم که کلمات آوینی در آن معنی پیدا کند.
این مقام مسئول با تاکید بر اینکه شهید آوینی با وجودی که دارای سمت های متعدد بود ولی وابستگی به سمت های خود نداشت، بیان کرد: آوینی در همین حوزه هنری مسئول بخش تلوزیونی، مطالعات دینی، سردبیر مجله سوره ، معاون دکتر داوری در مجله \"نامه فرهنگ\" و مشغول در صدا و سیما هم بود و در تمام وجوه دارای اعتبار بود. او بدون داشتن نگاه وابسته، آنچه که فکر می کرد درست است، انجام می داد.
رجبی به بیان خاطره ای از شهید آوینی پرداخت و گفت: دو روز قبل از شهادت آوینی با گلایه به او گفتم که چرا طرح هایی که در حوزه پذیرفته شده، اجرایی نمی گردد؟ و او در جواب گفت:\" اگر با من مشورت می کردی به تو می گفتم که به اینجا نیایی\". من در جواب گفتم \" من به خاطر شما به اینجا آمدم \" و او پاسخ داد:\" من دیگر رفتم\" و این سخن او مرا بسیار نگران کرد تا اینکه بعد از گذشت دو روز خبر شهادتش را شنیدم.
وی ادامه داد: آوینی با وجود دلبستگی به کارش، وابسته جایی نبود و خداوند هم انقطاع از زندگی دنیوی را برای او رقم زد. ایده آل برای او این بود که همه شیفته حق و حقیقت باشیم و خود را در مقابل حق نبینیم و فنا را با مرگ یکسان ندانیم.
این پژوهشگر اضافه کرد: حدیثی از امام صادق(ع) بیان شده که فرمودند: \"بیان، همان اسم اعظمی است که همه چیز بواسطه آن دانسته می شود\" و بیان شهید آوینی ملکوتی و الهی بود.
رجبی به مصاحبه خانواده شهید آوینی بعد از شهادتش اشاره کرد و گفت: وی با وجود تمام مشغله های کاری بیرون از منزل اکثر کارهای منزل را خودش انجام می داد.و این نشان دهنده پر برکت بودن لحظات زندگی اوست، آوینی در عالمی دیگر و زمان و وقت دیگری زندگی می کرد.
نظر شما
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیریت در وب سایت منتشر خواهد شد