به گزارش دیوانگاهبه نقل از فارس' دنیای مجازی، آن هم در عصر حاضر میگوید: «از بین اقداماتی که خانوادهها میتوانند انجام دهند مهمترین مسئلهآموزش سواد دیجیتال است. پدر و مادرها باید خودشان در این زمینه آگاهی کافی داشته باشند و با مطالعه مطالب آموزشی موجود در اینترنت و شبکههای اجتماعی، روشهای تربیت دیجیتالی صحیح را بیاموزند. بهعنوانمثال، در سطح دنیا در کشورهای سوئد و دانمارک، آموزش استفاده سالم از شبکههای اجتماعی، تشخیص محتوای نامناسب و مدیریت زمان به دانشآموزان در مدارس ارائه میشود.»
مدیریت هوشمندانه ؛ محدودیت زمانی با فعالیتهای جایگزین؟
تعیین محدودیت زمانی برای استفاده از موبایل، روشی مؤثر برای کنترل فرزندان توسط والدین است، اما آیا این کافی است؟ نجفی در این باره میگوید: «در مورد محدودیت زمانی استفاده از موبایل، بسیاری از خانوادهها برای فرزندان خود ساعات مشخصی تعیین میکنند. مثلاً به دختر یا پسر نوجوان خود میگویند: «فقط از این ساعت تا این ساعت میتوانی از موبایل استفاده کنی.» البته ممکن است نوجوان بر اساس سن و شرایط خود، خواهان زمان بیشتری باشد و یا این محدودیت منجر به پرخاشگری شود. اینها مسائلی است که خانواده باید بهصورت مدیریتشده با آن برخورد کند.»
نوجوان باید بداند موبایل تنها گزینه نیست
همراهی محدودیتها با فعالیتهای جایگزین و ایجاد فضای صمیمی در خانواده، میتواند از بروز مشکلات رفتاری جلوگیری کرده و امنیت روانی نوجوانان را در فضای مجازی تأمین کند.کارشناس سایبری میگوید: «نکته مهم این است که استفاده از موبایل نباید تنها تفریح فرزند باشد، بلکه باید در کنار فعالیتهای جایگزین دیگر قرار گیرد. مثلاً به او پیشنهاد شود: «میخواهی با هم بیرون برویم؟ خرید کنیم؟ به خانه اقوام سر بزنیم؟ یا اگر ترجیح میدهی، میتوانی بخشی از وقتت را با موبایل بگذرانی.» این نگاه باعث میشود موبایل تنها گزینه نباشد و مهارتهای دیگر فرزند نیز پرورش یابد. در همین زمینه، کشور فرانسه قانونی تصویب کرده که بر اساس آن، استفاده از موبایل برای نوجوانان زیر ۱۵ سال در مدارس ممنوع است و اگر دانشآموزی تلفن همراه به مدرسه بیاورد، با او برخورد قانونی میشود.»
صمیمیت با خانواده، برگ برنده فرزندان است
در دنیای پرچالش نوجوانی، صمیمیت بین والدین و فرزندان کلید حل بسیاری از مشکلات است. اما چگونه میتوان این ارتباط را تقویت کرد؟ بدون شک حرفزدن با نوجوان و شنیدن حرفهای او، داشتن وقتی مشترک در روز برای با او گذراندن، رازداری سنگ صبور بودن برای حرفها و دردهای دلش، حلکردن خطاهای او با گفتگو، جدیگرفتن علاقههایش، پرهیز از سرزنش و ایجاد فضای امن اعتماد مهمترین عوامل در شکلگیری رابطهای عمیق و تأثیرگذار با نوجوانان هستند.کارشناس سایبری میگوید: «علاوه بر این، ایجاد فضای صمیمی بین والدین و فرزندان بسیار مهم است. اگر نوجوان در فضای مجازی با آسیبهایی مانند آزار، محتوای نامناسب یا مشکلات دیگر روبهرو شد، باید بتواند بدون ترس آن را با والدین در میان بگذارد تا مسئله بهموقع حل شود، نه اینکه مانند یک غده سرطانی رشد کند و بعداً به فکر درمان آن باشند. اینگونه مشکلات قبل از تبدیلشدن به یک معضل بزرگ، قابلحل خواهند بود.این صمیمیت باعث میشود فرزندان به توصیههای والدین بیشتر توجه کنند و در صورت بروز مشکل، راهکارهای مناسب را با کمک خانواده و بهموقع پیدا کنند.» پایان پیام/